Om alles in goede banen te leiden, zijn er regels. Hier kan je onze huishoudelijk reglement terug vinden. Dit is onder voorbehoud van wijzigingen.
Inleiding
Basketbalclub Esbac is een VZW, een sportclub zonder winstoogmerk welke voor iedereen een kader biedt om basketbal te beoefenen. Dit betekend dat zij instaat voor een kwalitatieve opleiding en begeleiding van de leden en dat zij de mogelijkheid voorziet om te kunnen deelnemen in competitieverband. De competitieresultaten zijn echter ondergeschikt aan een goede clubsfeer in het algemeen en een goede ploegsfeer in het bijzonder.
Basketbalclub Esbac is aangesloten bij Basketbal Vlaanderen onder stamnummer 1250.
Het Bestuur
Het bestuur beheert en leidt de club naar best vermogen. Het streeft tijdens zijn beraad naar unanimiteit in de besluitvorming.
Het bestuur komt tijdens het basketbalseizoen elke maand en daarbuiten ten minste om de twee maanden in vergadering bijeen.
Ieder clublid kan zich met voorstellen, opmerkingen of klachten tot een bestuurslid wenden.
Deze laatste kan die punten op de agenda van de bestuursvergadering laten schrijven, of ze vrij tijdens de betreffende vergadering ter sprake brengen.
Communicatie
Het bestuur communiceert naar haar leden via e-mail naar de door het lid opgegeven e-mailadres. Het bestuur communiceert steeds naar haar leden via bbcesbac@gmail.com. Dit is het officieel communicatiemedium van basketbalclub Essense Esbac.
Lidmaatschap – Lidgelden
1. Kunnen lid worden van basketbalclub Esbac: meisjes en jongens die de leeftijd van 4 jaar hebben bereikt en indien ze dit huishoudelijk reglement wensen te respecteren.
2. Minderjarigen hebben steeds de toestemming nodig van hun ouder(s) en of voogd om lid te mogen worden.
3. De aansluiting geschiedt voor een gans seizoen via betaling van het lidgeld. Het bestuur beslist over welke aansluiting en heeft het recht een lidmaatschap te weigeren of te schrappen.
4. Het lidmaatschap is van beperkte duur en loopt van 1 juni tot 31 mei en moet jaarlijks hernieuwd worden.
5. Zonder kennisgeving op het einde van het seizoen zal het bestuur er van uitgaan dat men zijn lidmaatschap wenst te vernieuwen.
6. Het lidgeld wordt jaarlijks bepaald door het bestuur en zal tijdig kenbaar gemaakt worden aan de betrokken leden. Lidgelden worden nog geheel, nog gedeeltelijk terugbetaald tenzij het bestuur anders beslist.
7. Spelers die in de loop van het seizoen pas lid van de club worden, betalen een aangepast lidgeld bepaald door het bestuur.
8. Het lidgeld dient tijdig betaald te worden vòòr de door het bestuur vooropgestelde datum. Wie geen lidgeld betaald heeft, kan niet deelnemen aan de trainingen en kan niet worden opgesteld tijdens de wedstrijden.
9. Wanneer er door omstandigheden het lidgeld niet in één keer betaald kan worden, kan er via het bestuur een regeling getroffen worden.
Verzekering
1. Alle leden van basketbalclub Esbac, aangesloten bij Basketbal Vlaanderen zijn verzekerd voor ongevallen tijdens de activiteiten georganiseerd door de club.
2. Inzage van de correcte verzekeringsomschrijving is mogelijk bij de secretaris van de club.
3. Elk ongeval met tussenkomst van een arts en of specialist moet binnen de 5 werkdagen aan de verzekering gemeld worden via de secretaris van de club. Het secretariaat start dan een dossier op.
4. Van alle attesten van de arts en of specialist, rekeningen en dergelijke dient een fotokopie te worden gemaakt , die dan aan het dossier toegevoegd kan worden.
Kledij en hygiëne
1. De uitrusting voor de wedstrijden wordt door de club ter beschikking gesteld en blijft eigendom van de club. De spelers en of ploegbegeleiders zorgen ervoor dat na een wedstrijd de volledige uitrusting in bijhorende sportzak wordt gestoken. De uitrusting wordt na elke wedstrijd gewassen bij beurtrol. De beurtrol wordt bepaald door middel van het shirtnummer. Bij verlies of ernstige beschadigingen zal een schadevergoeding gevraagd worden.
2. Bij het betreden van de sporthal, gaat men zich omkleden in de kleedkamer. Op de trainingen draagt men sportieve kledij. Het dragen van propere basketbalschoenen tijdens de trainingen en wedstrijden is verplicht. De basketbalschoenen worden pas aangedaan in de kleedkamer.
3. Na elke training en of wedstrijd wordt er verwacht dat men zich gaat douchen voordat hij of zij naar huis gaat.
4. Tijdens de wedstrijden en of trainingen worden sierraden en horloges uitgedaan.
Competitie en trainingen
1. Elke ploeg zorgt zelf voor vervoer op uitwedstrijden. Het vervoer gebeurt op vrijwillige basis. De bestuurders van de voertuigen dienen zich aan de wettelijke reglementeringen te houden. Men heeft een voorbeeldfunctie tegenover de jongeren.
2. Minderjarige spelers mogen de training en of wedstrijd niet voortijdig verlaten, tenzij met toelating van de ouders. Indien dit toch voorvalt, dient de trainer zo snel mogelijk het bestuur in te lichten zodat de ouders hiervan op de hoogte gebracht kunnen worden.
3. De speler speelt, behalve bij het seizoen van aansluiting, in het team waarbij die behoort volgens de leeftijd en richtlijnen van Basketbal Vlaanderen. Uitzonderingen kunnen enkel aangevraagd worden met een medisch onderbouwde aanvraag. Enkel wanneer er in een seizoen geen team op leeftijd gevormd kan worden door een tekort aan spelers, zal er door de sportieve cel en het bestuur naar een meest geschikte oplossing gezocht worden.
4. Het opstellen van spelers tijdens de competitiewedstrijden, en het bepalen van de aan hen toegewezen speeltijd, wordt bepaald door de aanwezige coach. Deze beslissing wordt in grote mate bepaald naargelang de aanwezigheid en inzet op trainingen.
5. Voor en na een training of thuiswedstrijd dienen spelers te helpen met klaarzetten en opruimen van het terrein. Kleedkamers worden netjes achtergelaten.
6. Spelers gaan met respect om met het materiaal. Bij schade aangebracht door een speler, zal de schade vergoed worden door de speler.
7. Elke speler aangesloten bij basketbalclub Esbac dient op eigen kosten een medische keuring te ondergaan bij zijn arts of specialist. Dit attest is dan geldig, tenzij de arts of specialist er anders over beslist, tot 30 juni van het jaar waarin de speler de leeftijd van 14 jaar bereikt heeft. Op de leeftijd van 14 jaar en 18 jaar, en daarna om de vier jaar zal de sporter zich opnieuw moeten laten keuren door een arts of specialist.
Dit is een dwingende maatregel van Basketbal Vlaanderen. Spelers zonder medisch attest mogen niet aan officiële wedstrijden deelnemen.
8. Spelers zijn op de vastgestelde tijd op training of wedstrijd aanwezig. Bij afwezigheid dient de trainer of ploegbegeleider, naar gelang de gemaakte afspraken hierrond, tijdig verwittigd te worden.
9. Boetes opgelopen tijdens, voor en na een wedstrijd dienen door de speler zelf betaald te worden.
10. Bij uitsluiting en verschijning voor de tuchtcommissie zal de eventuele boete en procedurekost op de speler verhaald worden. Ook wanneer de club aansprakelijk gesteld wordt voor de schade die voor, tijdens of na een wedstrijd door een speler wordt aangebracht, kan het bestuur de schade op de speler verhalen.
Gedragscode
1. Elke vorm van pestgedrag tijdens de clubactiviteiten als in elke vorm daarbuiten, zal steeds leiden tot een dwingende sanctie, bepaald en opgelegd door de vertrouwenspersoon in samenspraak met het bestuur.
Het getuigd ook van een bijzondere moed om, zowel in de hoedanigheid van slachtoffer als die van getuige, zulke feiten te melden aan de vertrouwenspersoon, de trainer, ploegbegeleider of bestuurslid.
2. Het plegen of aanzetten tot agressie en geweld, zowel verbaal als fysiek, wordt steeds gesanctioneerd.
3. Elke beslissing van de scheidsrechter wordt steeds zonder discussie geaccepteerd.
4. Spelers, trainers, coaches, scheidsrechters, supporters of ouders worden niet beledigd. Niet op het veld en niet ernaast.
5. Men zet zich in om het spel zo goed mogelijk te spelen en om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.
6. Men moedigt elkaar aan in plaats van te bekritiseren.
7. Men gebruikt geen (soft)drugs en men gebruikt geen alcohol voor een wedstrijd of training. Er wordt niet gerookt in de kleedkamers, gangen of in de sporthal.
8. Inzet wordt gevraagd voor clubactiviteiten. Deze zijn een grote bron van inkomsten voor de club en benadrukken tevens het sociaal karakter van de club.
9. Trainers, coaches, bestuursleden en ouders hebben een voorbeeldfunctie voor de jeugd. De eerste drie zijn tevens het uithangbord van de club.
10. Leden die het huishoudelijk reglement niet respecteren kunnen door het bestuur ter verantwoording geroepen worden en gesanctioneerd worden. Bijvoorbeeld schorsing van één of meerdere trainingen en of wedstrijden, schrapping als lid en dergelijke. Bij drugsgebruik kan het bestuur de politie betrekken.
Slotparagrafen
1. Door zich via het digitaal systeem aan te melden tot lidmaatschap voor onze club, verklaart men zich akkoord met de inhoud van het huishoudelijk reglement.
2. Bij problemen of klachten zal getracht worden deze in eerste instantie op te lossen door het voeren van een dialoog met betrokkenen of een afvaardiging van het bestuur.
3. Het bestuur kan in beraad het huishoudelijk reglement wijzigen. Wijzigingen zullen aan de leden kenbaar gemaakt worden.
De laatste wijziging gebeurde op 8 mei 2023.